Artikkeli koulujen ja kotien yhteistyövelvoitteesta

Alla olevan artikkelin kirjoittajat ovat Olli-Pekka Ihalainen ja Markus Koskinen. Artikkeli käsittelee tärkeää koulujen ja kotien yhteistyövelvoitteesta, jonka Opetushallitus on määritellyt opintosuunnitelmassaan.

Laki lasten ja nuorten seksuaalikasvatuksesta käsittelee tätä tematiikkaa 3 luvussa Aikuisten seksuaalikasvattajien vastuut ja oikeudet lasten ja nuorten seksuaalikasvatuksessa.

 

Viime aikoina julkisuudessa on ollut kannanottoja kouluissa toimivista
järjestöistä, joiden sanoma on selkeän ideologista ja tarkoitushakuista (mm. Kantola & Aalto, 2023). Opetushallituksen määrittelemä opetussuunnitelma korostaa kuitenkin koulujen ja kotien välistä yhteistyötä sekä vanhempien arvojen mukaista kasvatustyön kunnioitusta. Tällöin sama opetus on mahdollista tarjota kaikille oppilaille huolimatta heidän katsomustensa moninaisuudesta.

Nykyiset esimerkit osoittavat, että kouluissa toteutetaan asioita, jotka ovat räikeässä ristiriidassa opetussuunnitelman ja lasten ja nuorten ihmisoikeuksien kanssa. Suomalaista kouluopetusta ohjaa perusopetuksen opetussuunnitelma. Sen yksiselitteinen kanta on, että ”opetus on oppilaita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta” (POPS 2014, s. 8). Esimerkiksi kouluissa järjestetyt seksuaalijärjestö Setan työpajat ohittavat tämän linjauksen täysin. Setan omien verkkosivujen mukaan heidän tavoitteenaan on ”yhteiskunnan kokonaisvaltainen muutos”, jolloin heidän toimintaansa liittyy lähtemättömästi vaikutustyö.

Opetushallitus on määritellyt perusopetukselle opetussuunnitelmassaan toimintalinjan, jota koulujen tulee noudattaa. Toimintalinjassa korostuu koulun ja kotien välinen yhteistyö ja koulun tulee kunnioittaa sekä huomioida vanhempien arvojen mukainen kasvatustyö. Kodeilla on oikeus odottaa, että koulu noudattaa määriteltyä toimintalinjaa, mutta joutuvat kohtaamaan ristiriitoja muun muassa näiden Seta-työpajojen kautta. Koulussa jaettu materiaali ja muu toiminta vahvistavat tätä ristiriitaa (mm. 6. lk ympäristöopinkirja Kätkö, Respect-kirja ja sateenkaarityöpajat). Lapsi altistetaan opetukselle, joka on vastoin omien vanhempien kasvatustyötä sekä tätä kautta vastoin lapsen kasvu- ja identiteettirauhaa. Samalla se poikkeaa selkeästi opetussuunnitelman linjaamasta neutraalista näkökulmasta liittyen maailmankatsomuksiin ja arvolähtökohtiin, mm. seksuaalikasvatus.

Opettajilla on virkavastuu opettamisesta, eikä sitä saa siirtää järjestöille tai yhdistyksille, joilla on Setan tapaan esimerkiksi oma poliittinen ohjelma. Kaikkien  on tärkeää havahtua siihen, että tällainen toiminta kouluissa on räikeästi ristiriidassa opetussuunnitelmassa olevan toimintalinjauksen, kotien kasvatusoikeuden ja lasten kehitystason kanssa.  Euroopan ihmisoikeussopimus, 1. lisäpöytäkirja 2. artiklassa todetaan:  Hoitaessaan kasvatuksen ja opetuksen alalla omaksumiaan tehtäviä valtion tulee kunnioittaa vanhempien oikeutta varmistaa lapsilleen heidän omien uskonnollisten ja aatteellisten vakaumustensa mukainen kasvatus ja opetus.

Lähteet:

Kantola & Aalto, 2024. Osa huoltajista huolestui koululaisten
sateenkaarityöpajasta – Tällainen se on. Uutinen Helsingin Sanomissa
25.1.2023.  https://www.hs.fi/pkseutu/art-2000009349553.html

POPS 2014. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet
2014. https://eperusteet.opintopolku.fi/eperusteet-service/api/dokumentit/9407084